Saturday, October 10, 2009

Keputusan..

Bismillahirrahmanirrahim...Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..
subhanallah..alhamdulillah..Allahuakbar. dan selawat dan salam buat junjungan kita nabi Muhammad S.A.W, keluarga baginda serta buat sahabat baginda yang kita kasihi..
alhamdulillah..sy smpt meluangkan waktu untuk mnziarahi blog sy balik setelah kesibukan demi kesibukan melanda dri..=)

sejak akhir2 ni..sy sering berfikir mengenai membuat keputusan yang betul..Dalam kehidupan..satu masa kita pasti akan berhadapan saat kita harus buat satu keputusan yang jika kita silap akan memberi kesan pada kita untuk masa akan datang nanti.Menjadi lebih baik atau tidak.

Sedar atau tidak..banyak faktor yang akan mempengaruhi keputusan kita masing2.Faktor persekitaran, kepentingan diri, kemahuan diri, dan macam-macam lagi.

Yang membuatkan persoaalan adalah..apa kita pasti jalan yang kita pilih atau keputusan yang kita buat adalah satu keputusan yang terbaik untuk kita..atau ia adalah satu petunjuk dan naluri yang ditunjuk oleh Allah?

Jika Nabi Allah Musa a.s pernah berdoa..memohon daripada Allah agar Allah menampakkan zat-Nya supaya lebih meningkatkan lagi keyakinannya dan keimanannya kepada Allah..

Berkatalah Musa dalam munajatnya dengan Allah: "Wahai Tuhanku, nampakkanlah zat-Mu kepadaku, agar aku dapat melihat-Mu"

Allah berfirman: "Engkau tidak akan sanggup melihat-Ku, tetapi cubalah lihat bukit itu, jika ia tetap berdiri tegak di tempatnya sebagaimana sedia kala, maka nescaya engkau akan dapat melihat-Ku."

Lalu Nabi Musa menoleh mengarahkan pandangannya ke arah bukit yang dimaksudkan itu yang seketika itu juga dilihatnya hancur luluh masuk ke dalam perut bumi tanpa menghilangkan bekas. Maka terperanjatlah Nabi Musa, gementarlah seluruh tubuhnya dan jatuh pengsan.

Setelah ia sedar kembali dari pengsannya, bertasbih dan bertahmidlah ia seraya memohon ampun kepada Allah atas kelancangannya itu dan berkata: "Maha Besarlah Engkau wahai Tuhanku, ampunilah aku dan terimalah taubatku dan aku akan menjadi orang yang pertama beriman kepada-Mu."

Jika nabi Allah dahulu..menguatkan pndirian,keimanan dan keputusan mereka mcam ni..bagaimana pula kita hamba yang lemah,dhaif dan sering diuji dgn syaitan dan hawa nafsu?

wassalam..

No comments: